Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Salceson domowy I

Albo się go lubi, albo nie znosi. Ja bardzo lubię salceson i robię go własnoręcznie, bo to, co w sklepach jest sprzedawane najczęściej nie jest jadalne i nie ma nic wspólnego z doprawionym i delikatnym salcesonem. Przygotowanie tej wędliny nie jest skomplikowane, wymaga niestety trochę czasu, ale jeśli lubisz takie wędliny, nie uznasz czasu poświęconego na jej wykonanie za stracony.
całkowity czas przygotowania: 3 godziny + kilka godzin oczekiwania
liczba porcji: 18-22
koszt: tanie danie

składniki:
1/2 głowy wieprzowej (około 2-3 kg)
1 golonka o wadze około 1 kg
30 dag skórek wieprzowych
żołądek wieprzowy lub osłonka
czubata łyżka całych ziaren pieprzu
15 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 i 1/2 łyżki całych ziaren kminku (ja lubię całe ziarna, jeśli Tobie przeszkadzają, możesz ja pominąć, lub zastąpić 1 łyżką zmielonego kminku)
główka czosnku
2 cebule średniej wielkości
8 szklanek bulionu (nie może być z kostki)
sól
świeżo zmielony pieprz


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Aromatyczne racuchy z kwaśnym mlekiem, jabłkami, cukrem waniliowym i aromatem maślanym
Pizza - przepis na ciasto - film video
Delikatna domowa wędlina z piersi kurczaka powoli gotowana
Penne z sosem cebulowo pomidorowym z malusienieczkimi klopsikami bardzo smakowite
Peklowanie mięsa na mokro
Bułki o smaku mocno maślanym z kruszonka słodką i złocistą
Carpaccio z łososia
Wolno pieczona karkówka do podawania na zimno
Piersi kurczaka zapiekane pod pieczarkami i mozzarellą - film video HD


Opinie do tego przepisu:


dziekuje za przepis:) nigdy nie robiłam sama salcesonu,mój mąż go uwielbia:) postanowiłam się pomęczyć i go dla niego zrobić, nie wiedziałam ile trzeba go jeszcze w całosci gotować:( dziekuje
~iwona [11.12.2013 23:02]



TAKI SALCESON WYTRZYMA BEZ KOZERY KILKANAŚCIE DNI
~Tomasus Magnus [25.09.2013 23:09]



Ja mam prostszy sposób.Kupuję dwie golonki z szynki.Kroję mięso jak na kiełbasy skóry troche odgotowuje,przekręcam przez maszynkę, dodaję sól ,pieprz, czosnek ,dobrze mieszam i napycham folię z rynku.Gotuję na malym ogniu ok. 2 godz.Ugotowane przyciskam deseczkami.Jest pycha.
~majka [3.01.2013 13:54]



W PRZEPISIE ZASTRZEGA SIĘ ,ŻE BULION NIE MOŻE BYĆ Z KOSTKI.MAM WRAŻENIE,ŻE AUTOROWI CHODZIŁO TO,ŻE (BULION MOŻE BYĆ Z KOSTKI) .JEŻELI NIE MAM RACJI, TO PROSZĘ O WYJAŚNIENIE, Z CZEGO TEN (8 SZKLANEK) BULION MA BYĆ. ---- Grzegorz: chodzi o bulion domowy: http://www.mniammniam.com/Precz_z_kostkami__czyli_jak_wlasnorecznie_przygotowac_prawdziwy_bulion-651a.html
~LARAZNY [7.02.2012 15:37]



dobra robota
~darek [23.01.2012 22:51]



przepis superowy a salceson palce lizac prosze o wiecej przepisow na wyroby wedliniarskie sposobem domowym daje piatke pozdrawiam z U S A
~maria [20.01.2012 06:43]



salceson palce lizać polecam emerytom do robioenia dlatego bo mają dużo czasu ja robię często ale nakładam do sztucznych jeli są w sprzedaży po pare groszy za metr i rozdaję dzieciom o nie moje córki nie jedzą mają uprzedzenie natomiast zięciowie się zajadają . polecam !!!!!!!!!!!!
~zosia [8.02.2011 11:16]



Przepis jest bardzo prosty i niesamowicie latwy w wykonaniu. Jestem za taka wedlina. Wszystko co zrobione wlasnymi lapkami musi byc rewelacyjne pod kazdym wzgledem.
~Nina [4.01.2011 15:39]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt