Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Kwas chlebowy

Jest zdrowy, orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie. Dobry latem, pyszny zimą. Przy prawdzimym, domowym kwasie chlebowym chowa się każda cola i oranżada!
całkowity czas przygotowania: 25 minut + kilka dni oczekiwania
liczba porcji: 12-16
koszt: tanie danie

składniki:
25 dag czerstwego żytniego chleba razowego (pyszny jest kwas na chlebie litewskim z kminkiem)
2 dag drożdży
4 litry wody
1 cytryna
1 i 1/2 szklanki cukru
4 rodzynki


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Sos vinaigrette musztardowo-miodowy
Bardzo kruche babeczki, co to się w mig robi!
Peklowanie mięsa na mokro
Błyskawiczny sos pomidorowy do makaronu z porami i czosnkiem "pasta ala Karolina"
Leczo (Lesco) z kociołka
Muffiny jabłkowo cynamonowo imbirowe
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte - film video
Chleb graham
Kurczak w ciężkim, piwnym sosie, wzbogaconym aromatem śliwek i rodzynek


Opinie do tego przepisu:


jest wyśmienity doskonały przepis
janusz3 [12.07.2014 22:40]



Hej Kaha! Nigdy nie badałem zawartości alkoholu w kwasie :) Myślę jednak, że może tam być 0,5-1% alkoholu :)
Grześ Mniamowy [17.05.2013 07:17]



A ja mam pytanie... Mój teść uwielbia kwas chlebowy i zawsze mu przywozimy jak znajdziemy jakiś oryginalny, chciałabym sama zrobić, ale... Jestem ciekawa na ile alkoholowy może on wyjść- problem taki, że teść w ogóle, w ogóle nie pije alkoholu, nawet nie je ciast które są nasączone :/
~Kaha [16.05.2013 21:32]



A ja mam pytanie... Mój teść uwielbia kwas chlebowy i zawsze mu przywozimy jak znajdziemy jakiś oryginalny, chciałabym sama zrobić, ale... Jestem ciekawa na ile alkoholowy może on wyjść- problem taki, że teść w ogóle, w ogóle nie pije alkoholu, nawet nie je ciast które są nasączone :/
~Kaha [16.05.2013 19:10]



Kilka dni temu postawiłem kwas chlebowy. Dzisiaj spragniony niemiłosiernie wypiłem trzy szklanki duszkiem i zaszumiało mi w głowie :) Wyszło z tego całkiem niezłe wino.
grot [9.05.2012 17:58]



Czy zakwas wyjdzie z chleba pszenno-żytniego, mam trochę czerstwego z własnego wypieku.
grot [1.05.2012 20:17]



swietny przepis:}
aga19811 [10.08.2011 12:26]



no i warto wspomnieć, żeby otwierać baaaaardzo ostrożnie ;)) ze sklepowych próbowałem jakiś konkretny czas temu (może nawet z roku temu to było?) "kwas chlebowy" Betexu i ostrzegam. nigdy w życiu, bo to nic więcej jak NAPÓJ O SMAKU kwasu chlebowego. przez to na długi czas w ogóle nawet nie zerkałem w stronę półki z kwasem, ale ostatnio odkryłem jeden z Obolona (Obołonia, ukraiński), naprawdę smaczny i całkiem bliski oryginałowi zza wschodniej granicy. mają też Podpiwek, ale na razie nie miałem okazji go znaleźć :)
~porter [10.08.2011 11:13]



Fajny przepis, ja również robię kwas chlebowy ale zamiast połowy cukru daję miód, wychodzi rewelacyjnie. Polecam!
zuzanna_c [30.03.2011 15:49]



Mmmm.... Pyszności! Jako dzieci wyjadaliśmy na początek nabrzmiałe kwasem rodzynki. A ile razy wystrzelił na sufit! Strzela lepiej niż szampan. Do tej pory robię - przepis podobny, mam też wypróbowany chleb z małej piekarni i zawsze zapas wysuszonej porcji chleba gdyby zachciało się zrobić np. w niedzielę. Nic tak nie gasi pragnienia!
paskudka [12.07.2010 12:08]



Jeśli chodzi o chleb, który nadaje się na kwas chlebowy typowy dla regionów za wschodnią granicą, to jesli nie mamy pod ręką typowego czarnego chleba ukraińskiego białoruskiego bądź rosyjskiego polecam ( i tu nie sugerujmy sie reklamą ;-) ) chleb litewski z sieci hipermarketów na literę T. Wychowałam sie na kwasie chlebowym i bez niego nie da leczyć sie pragnienia latem czy kaca na drugi dzień, najlepszy jest mocno schłodzony. Nie robiłam jeszcze kwasu z Grzegorza przepisu (na pewno wypróbuje). Nie polecam jednak gotowych kwasów chlebowych sprzedawanych w butlekach plastikowych, które dostępne są w Polsce. Są one za słodkie i daleko im do prawdziwego kwasu chlebowego, który pamietam jeszcze z dzieciństwa sprzedawnego z małego beczkowozu do picia w szklance wielorazowej ;-),bądź rozlewanego do butelek czy słoików.
basiuwas [3.01.2009 12:36]



U mnie postał i lekko go odlałem z wierzchu a mętności odlałem.
lesada [9.11.2008 15:46]



Kwas wyszedł całkiem smaczny, choć mętny (może zbyt mało dokładnie go przecedziłam). Jest mocno gazowany, ma lekko piwny posmak i piankę :)
Thilnen [28.10.2007 13:39]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt