Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Pieczony schab z solanki

Dla wielbicieli subtelnych, "czystych" smaków mięsa. Pieczeń jest soczysta, delikatna i zachwyca niespodziewaną głębią smaku pieczonego mięsa bez żadnych dodatków. Warto spróbować!
całkowity czas przygotowania: czas: 180 minut + kilkanaście godzin oczekiwania
liczba porcji: 6-8
koszt: trochę kosztuje

składniki:
1,5 kg schabu bez kości
20 cienkich plastrów słoniny
8 szklanek wody
4 czubate łyżki soli


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Domowy cukier waniliowy
Camembert z patelni grillowej zapiekany w szynce podany z przypieczonymi gruszkami
Pierwsza kiełbasa
Ogórki kiszone w sam raz na zimę
Pstrąg delikatny sosem nadzwyczajnym doprawiony
Schab pieczony z suszonymi pomidorami świeżą bazylią
Bardzo czekoladowe ciasto z czekoladą [fim video]
Klasyczne gołąbki mojej babci Reginy
Błyskawiczna potrawka z cukinii, cebuli i boczku o bardzo smakowitej, przydymionej nucie


Opinie do tego przepisu:


dobry
zakrecona8 [14.07.2014 21:07]



Bardzo ciekawy przepis.Oczywiscie do wyprobowania
justynkag_82 [18.06.2014 22:51]



Po prostu wspaniałe!
majanna85 [14.05.2014 21:17]



Schabik różowiutki, przepyny polecam przepis nie tylko na świeta. Wspaniala alternatywa na kanapki do pracy.
dziurawafela [23.04.2014 15:51]



Tak, jak najbardziej można użyć dobrego nie chudego boczku :)
Grzegorz, Mniammniam.pl [18.04.2014 06:30]



Grzegorzu ratuj, czy zamiast sloniny moge uzyc boczku -;)?
dziurawafela [18.04.2014 05:43]



przepyszne :)
patryshka83 [17.04.2014 21:11]



Wielkie dzięki.Strasznie dużo roboty.Ja sobie wymyśliłam że musi być w rękawie ale chyba mogę to samo zrobić np. w brytfannie.Prawda?
ala6b1 [14.04.2014 15:37]



Hej Ala :) Zrób tak: Przed pieczeniem na desce układam plastry słoniny "na zakładkę", tak by utworzyć prostokąt, o długości schabu, a szerokości równej co najmniej obwodowi kawałka mięsa. Kładę nie niego schab i zawijam w słoninę, następnie związuję dokładnie bawełnianym, białym sznurkiem. Schab kładę na kratce do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piekę 15 minut, następnie kawałek mięsa obracam i piekę następnie 15 minut. A potem wyjmij mięso z piekarnika i włóż do rękawów. Wstaw do piekarnika i piecz przez 90 minut w 160 stopniach :)
Grzegorz, Mniammniam.pl [14.04.2014 13:40]



Dziękuję za poradę ale nie bardzo rozumiem co znaczy po pierwszym etapie wyjąć mięso z piekarnika .Proszę o bardziej rozległą podpowiedź. bo jestem w tym nie za dobra a chcę żeby wyszedł fajny schabik.Dziękuję.
ala6b1 [14.04.2014 12:35]



Hej Ala6b1 :) Postępuj tak, jak w przepisie, z tym, że po pierwszym etapie wyjmij mięso z piekarnika (ale nie używaj do tego widelców, by nie przekłuć mięsa) i włóż do rękawów. Pieczenie w rękawie będzie trwać tyle samo - czyli 90 minut w 160 stopniach. Będzie super, życzę udanej pieczeni :)
Grzegorz, Mniammniam.pl [14.04.2014 11:08]



Panie Grzegorzu jestem tutaj nowa i już mam pytanie dotyczące pieczenia schabiku z solanki w rękawie i żeby był soczysty.Wczoraj przygotowałam miksturę wody,przypraw i soli peklowej.Włożyłam do niej dwa schaby ( 1,9kg i 1,6 kg) Moje pytanie jest następujące jak mam to upiec.Ja myślę że w dwóch osobnych rękawach ,ale jaki czas pieczenia i w jakiej temperaturze.Proszę o wytyczne krok po kroku.Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam i dziękuje.
ala6b1 [13.04.2014 15:46]



Hej Tadzio :) Nie będzie suchy :) Będzie bardzo soczysty, jeśli przygotujesz go dokładnie według przepisu - i nie panikuj proszę, jak na początku z piekarnika buchnie trochę dymu :) Tak ma być. A jeśli chodzi o serniki, to mamy spory wybór: http://www.mniammniam.com/przepisy,ciasta_i_ciastka,serniki Ale... jak nie masz doświadczenia, to nie szalej i wybieraj proste przepisy :) Dziękuję za życzenia i także życzę wszystkiego dobrego i żeby Żona była zadowolona :)
Grzegorz, Mniammniam.pl [11.04.2014 07:01]



Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź.Tylko mam problem czy nie będzie za suchy ten schab,bo żona wraca z sanatorium i chcę jej zaimponować i wyręczyć chociaż w przygotowaniu mięsa.A jeszcze może zrobię sernik tylko żona lubi taki co się tortownicę kładzie do wody,czy mogę liczyć na jakiś przepis na sernik z kąpieli wodnej.Z góry dziękuję i życzę kolorowych i zdrowych świąt.
~Tadzio [10.04.2014 19:26]



Hej Tadzio :) Jak najbardziej można upiec w kombiwarze. Udanych świąt życzę :)
Grzegorz, Mniammniam.pl [10.04.2014 10:38]



Chcę żonie zrobić na święta ten schabik tylko czy można go upiec w kombiwarze?
~tadzio [9.04.2014 23:40]



Hej Kem :) Tak, właśnie tak to wygląda :) Ale efekt potem jest fajny.
Grzegorz, Mniammniam.pl [23.12.2013 13:22]



właśnie robię ten schab z tym, że martwi mnie cała zadymiona kuchnia, wytopiony tłuszcz tak się pali i kopci że aż szczypie w oczy. Tak powinno być?
~kem [23.12.2013 13:21]



W przypadku połowy mięsa proponuję skrócić czas pieczenia o 1/3.
Grzegorz, Mniammniam.pl [1.07.2013 13:07]



Witam, mam takie pytanie: Jeśli chciałabym np. zrobić wędlinę z połowy mięsa to czas pieczenia również powinnam skrócić o połowę [i oczywiście ilość wszystkich składników też]?
~em [1.07.2013 12:35]



Z powodu tak pozytywnych opinii - gratulacje dla autora przepisu:) Jednak jako nowicjusz mam pytanie? Czy w pierwszej fazie pieczenia schab układamy tylko na kratce piekarnika? (bo w komentarzach pojawia się tekst o szorowaniu piekarnika ...) A dopiero później w naczyniu żaroodpornym? Ja do tej pory piekłam albo w rękawie, albo zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Wprawdzie moje mięsko nie było suche, ale coś czuję, że TEN przepis to naprawdę rewelacyjnie miękkie i soczyste mięsko, więc nie chciałabym go zepsuć. --- Grzegorz: szorowanie piekarnika jest nie do uniknięcia w tym przepisie. Ale dzięki temu mięso jest tak smaczne. NIE można go piec pod przykryciem ani w rękawie :)
~Marzena [5.04.2012 14:53]



Od 2 lat to jest u mnie obowiązkowe danie na każde święta ...tylko dopuszczam się odrobiny profanacji i po osuszeniu obsypuje schab ulubioną mieszanką ziół :)))
erad [2.04.2012 12:10]



bardzo ciekawy i smaczny przepis!!!
~marlena [6.01.2012 19:19]



Przepis godny polecenia. Mam dość kupnych wędlin ( przynajmniej na święta) i postanowiłam wypróbować nowe przepisy. Wybór padł m.in. na schab z solanki, nie ma co ukrywać patrzyłam również pod kątem łatwości wykonania dania. Trochę się obawiałam smaku tego schabu zwłaszcza, że przy pierwszej wysokiej temp. 230 st. wytapiany tłuszcz ze słoniny zaczął się przypalać i dymić, po zmniejszeniu temp. z mojego piekarnika zaczął się wydobywać prawdziwy aromat tego danka. Podsumowując: schab wyszedł soczysty, o wspaniałym aromacie czystej wieprzowiny. W lodówce utrzymał się ponad tydzień, nie dlatego, że nie miał powodzenia, ale chyba jak zwykle przesadziłam z ilością wędlin, ale za to na następne święta.... ciągle obiecuję sobie, że przygotuję mniej jedzenia, a wychodzi jak zwykle. Grzegorz skutecznie mnie kusi swoimi przepisami.
chava24 [3.01.2012 22:51]



robiłam schab na wiele sposobów ,sztuki wyczyniałam żeby był wystarczająco słony,a tu taki porosty sposób!!! Rewelacja :)
edido [3.12.2011 11:25]



TO JEST TO! Nigdy więcej suchego schabu! Najlepszy przepis jaki tylko można znaleźć :)
szymańska [27.10.2011 17:53]



Mięsko wspaniale sie upiekło ale nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła czegos a mianowicie nadziałam schab śliwkami polskimi wędzonymi i to jest to!
jadwigan [29.12.2010 17:48]



Grzegorzu,mam pytanie...Czy można w ten sam sposób przygotować karkówkę? Dziękuję za odpowiedź. [Grzegorz: tak, proponuję wybrać jednak jak najchudszy kawałek mięsa w jednym, zwartym kawałku]
frotek [28.11.2010 11:57]



Podzielam wyrażone tu opinie! Mam co nieco lat i przepis ten wyniosłem z domu rodzinnego, a czytałem by się upewnić, że nic się nie zmieniło.
wkomor [8.10.2010 14:56]



Bardzo dobry schab do kanapek. Nie udało mi się kupić wystarczająco grubej słoniny, która dałaby się pokroić na szerokie paski, owinąć wokół mięsa i obwiązać sznurkiem, wobec czego rozłożyłam mniejsze paski słoniny na kawałku folii aluminiowej, ułożyłam na tym schab, szczelnie owinęłam i wstawiłam do piekarnika :) Słonina się nie przyrumieniła, ale schab wyszedł całkiem w porządku. Dzięki za przepis, Grzegorzu :)
Irenka [16.02.2009 13:54]



potwierdzam super przepis
elcia51 [14.05.2008 14:10]



z tą solanką to żadna nowina,ale obłożenie słoninką to strzał w dziesiątkę , nie jadłam tak soczystego schabiku.-
dtj [5.05.2008 20:13]



super przepis na schabik któego produkkt wychodzi soczysty i tak apetyczny, że znikał w tempie expresowym. zrobiłam tylko malenka modyfikacje bo natarłam schab pod słoninką granulowanym czosnkiem. i czas pieczenia w moim przypadku był około 40 minut krótszy ale ja piekłam z termosondą i tak mi wyszło że mięsko jest już gotowe to nie chciałam przedłużać, żeby nie wyszło zbyt suche. i to był strzał w dziesiątkę. tak posmakował rodzince, że napewno bedzie często gościł na naszym stole.
selkie [22.02.2008 10:29]



zrobilam ten schabik na swieta, był naprawdę pyszny, jasny i wilgotny. Nie jestem specjalistką od pieczenia schabu i prawie nigdy nie wyszedł mi tak dobry. Własciwie nie wiem od czego zależy jego dobry smak. Ten akurat kupiłam w Tesco po 10,75 (jak ma byc ,,taki sobie,, to przynajmniej bedzie tanio. Okazało sie , że byl rewelacyjny. wiec chyba nie zalezy to od gatunku mięsa, bo na pewno nie było ono w pierwszym gatunku.
helula [11.01.2008 17:25]



Planuje zrobic ten schabik na swieta mam nadzieje ze bedzie pyszny po opiniach czuje ze napewno:)
anetta1515 [11.12.2007 21:04]



Przepyszne mięsko! Smak i zapach rekompensuje trudy czyszczenia piekarnika, bo fakt, że kiedy schab przypieka się w początkowej temperaturze 230 stopni, okropnie pryska. Ale nic to. Mięso aromatyczne, nie suche, no i ma piękny jasny kolor. Doskonałe do obiadu a jeszcze lepsze jako zimna przystawka. Będzie dla mnie bazą do schabu w galarecie.
Sewa [26.09.2007 15:11]



Przepis jest bardzo dobry. Mieso moczyłam w naturalnej solance. Nie mogłam dostać słoniny o odpowiedniej grubości. Małe paski ciągłe spadały w czasie sznurownia. Poradziłam sobie inaczej. Mieso włożyłam do siatki, a potem podnosząc siatkę ręką nakładałam słoninę. Przed zawinięciem w folie schab obsypałam pieprzem. Schab jest soczysty i rzeczywiście nie ubywa go prawie wcale w czasie pieczenia. znakomity na zimno.
Agapi [20.09.2007 20:10]



Schab wyszedł smaczny i soczysty. I rzeczywiście, wreszcie skończył się problem niedosolonego mięsa; robione według tego sposobu, jest w sam raz. Myślę, że można delikatnie poeksperymentować z przyprawami; po zakończeniu pieczenia, a przed leżakowaniem w folii, kiedy wytopione paski słoniny odsłoniły już nieco schab, posypałam go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zyskał dodatkową, choć bardzo delikatną nutę smakową.
Jotka [16.08.2007 15:12]



ja do zawijania schabu kupuję na bazarze mięsnym skóry od słoniny, kosztuą grosze,bywa że dostaję je gratis gdy kupuję jakieś mięso, w dodatku są duże a grubą słoninę trudno teraz kupić. Kupuję ,,przy okazji,,wkładam do zamrażalki i jak robię schabik są gotowe. POLECAM
helula [21.03.2007 09:31]



Genialene, świetne, wspaniałe, brak słów by opisać tą rewelację. Będę sięgać do tego przepisu za każdym razem kiedy pomyślę o schabie... Robiłam mięso bez przekonania - bo smak to przyprawy, a tu tylko sól. Nawet moja mama patrzyła z dezaprobatą i ciągle dogadywała coś o czosnku... Efaktem był niedzielny obiad (w trakcie remontu) - bo taki schabuś nie wymaga żadnego nakładu pracy poza obłożeniem słoniną i obwiązaniem sznurkiem (oczywiście nie miałam i posiliłam się nićmi - z musu oczywiście, ale przy kolejnych zakupach będę pamiętać). Podałam z niepokojem i wyjątkowo złapałam za pierwszy kawałek, by rozpocząć przeprosiny za nieudane danie, a tu pełne zaskoczenie... czegoś takiego nie doświadczy się w żadnej restauracji, po prostu oczarowanie. Goście zachwyceni i nikt nie mógł uwierzyć, że to po prostu schab. Nic chyba nie warto udoskonalać, delikatność, soczystość i prostota. Bardzo dziękuję za ten przepis i jeśli schab to tylko z solanki!!!
sztandiza [21.02.2007 17:15]



Super schabik! Wreszczie idealne nasolony! trochę zmodernizowałam przepis, mianowicie po wyjęciu z solanki osuszyłam, natarłam czosnkiem i majerankiem, obsmażyłam i piekłam w żaroodpornym naczyniu. Po upieczeniu - tak gdzieś kiedyś wyczytałam, schabik natychmiast owinęłam w folię aluminiową. Jak wystygł był po prostu idealny.
ewawr [27.12.2006 15:25]



Extra schab. Taki soczysty, wszedzie jednakowo słony i co najważniesze wcale go nie ubyło! Zwykle podczas pieczenia znacznie skraca swoje wymiary , a ten pięknie się zachował nie "zbiegł się" i było czym dzielić choć na próbę kupiłam mały kawałekj schabu. Pod słoninkę dałam parę gniecionych ząbków czosnku. Pycha.
BARbara [6.09.2006 23:05]



Ten schab to mistrzostwo świata. Jest tak soczysty ,aromatyczny i pachnący że palce lizać. Jest tylko jeden problem. Otóż zwiedziłem kilkanaście sklepów mięsnych w poszukiwaniu słoniny na "pięć palców". Bez powodzenia. Teraz świnie dbają o linie i można kupić jedynie słoninę o grubosci 2 cm. Niestety takimi paskami schabu się nie obłoży zgodnie z przepisem. Podaję jedyny możliwy sposób-sprawdza się. Słoninę kroję wzdłóż o grubości 2-3 mm. Cieniej się nie da,tak aby otrzymać plaster o boku 30 cm x 40 cm. Schab kładę w żaroodpornym naczyniu i przykrywam plastrem słoniny. Wytopiony tłuszcz świetnie zabezpiecza mięso przed wyschnięciem. Po 30 min. pieczenia zlewam nadmiar tłuszczu tak aby na dnie zostało około 5 mm.
LLukasz [30.08.2006 18:07]



Udało się. Zajadamy się na gorąco i na zimno. B. smaczny natychmiast po wyjęciu z piekarnika, a na zimno też b. dobry. Mięso kupiliśmy w małym sklepie, który zaopatruje się w Radzyminie.
wuboj [11.10.2005 12:05]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt