Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Wędzenie łososia

Tym sposobem mam 2 kg wędzonego łososia po 18 zł (w sklepie trzeba zapłacić po 45 zł za kg).
całkowity czas przygotowania: 9 godzin
liczba porcji: 30-50
koszt: trochę kosztuje

składniki:
świeży łosoś 3 kg
zalewa pierwsza:
5 litrów wody
szklanka soli

zalewa druga:
5 litrów wody
4 szklanki soli
2 szklanki cukru
2 łyżki pieprzu
2 łyżki pokruszonych liści bobkowych


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Bardzo kruche babeczki, co to się w mig robi!
Bardzo piankowa szarlotka
Kiełbasa aleksandrowska
Camembert z patelni grillowej zapiekany w szynce podany z przypieczonymi gruszkami
Udziec indyka marynowany w sosie sojowym i occie balsamicznym
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte - film video
Golonka delikatna a aromatyczna
Tajski sos orzechowy
Błyskawiczny sos pomidorowy do makaronu z boczkiem i pastą paprykową


Opinie do tego przepisu:


Szkoda że łososie są takie drogie :(
AnnaMarlena [5.08.2014 09:16]



Fajne. Każdy ma swój sposób. Łosoś po 45zł za kilo jest jednak odrobinę inny. Raz jest bez skóry, dwa solony na sucho ( filet jest grubo sypany solą od strony kręgosłupa, dojrzewa chyba ok. 4-6h w 6`C, następnie jest spłukiwany bieżącą wodą. Waga po nasoleniu powinna wzrosnąć o ok 3%. Kolejne 1-1,5h i całe wędzenie w 26`C.
~Xxx [21.02.2013 13:02]



ja daje 3 łyżki stołowe na każdy litr wody (przy założeniu że filet leży w zalewie całą noc) i zawsze wychodzi IDEALNY :)
~KAMIL [13.12.2012 13:58]



Zrobiłem wg tego przepisu 5 kg filetu z łososia. Wystarczyło zalewy 5 litrów, czyli tyle co w przepsisie na 3 kg. Ryby były bardzo przesolone - opinia 7 osób. Myślę, że soli trzeba dać max 3 szklanki.
~Bagi [6.10.2012 20:22]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt