Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Peklowanie mięsa na mokro

Trochę szybszy sposób na domowe szynki i karkówki o wspaniałym smaku.
całkowity czas przygotowania: kilkanaście dni
liczba porcji: według wagi
koszt: trochę kosztuje

składniki:
mieszanka podstawowa na 1 kg mięsa:
30-40 g soli, czyli 2-2,5 łyżki
2 g saletry, czyli czubek noża (nie jest niezbędna)
2 g cukru (1/3 łyżeczki)
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
4 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
około 2 szklanek wody


opcjonalnie:
1 goździk
3-4 ziarna jałowca
szczypta tymianku
szczypta majeranku
szczypta cayenne


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Pierwsza kiełbasa
Pieczony karczek delikatnie musztardowy
Parówki o smaku tak nieparówkowym, że szalenie przepyszne!
Parówki o smaku tak nieparówkowym, że szalenie przepyszne!
Udziec indyka marynowany w sosie sojowym i occie balsamicznym
Karkówka pieczona z żurawinami i rodzynkami
Parówki o smaku tak nieparówkowym, że szalenie przepyszne!
Bardzo piankowa szarlotka
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte - film video


Opinie do tego przepisu:


teraz nie wiem, czy robić to na sucho, czy na mokro
zakrecona8 [14.07.2014 21:13]



Peklowane mięsko jest najlepsze zarówno, gotowane, wędzone jak i pieczone i to właśnie ten wyrazisty ciemny kolor, a nie szarawy, który pojawia się w mięsie nie peklowanym jest najpiękniejszy. A z grilla jakie pyszne i soczyste jest mięsko wcześniej zapeklowane :) Ja nawet na szaszłyki kawałki mięsa pekluje, wiadomo, małe kawałki, to nawet jeden dzień wystarczy i pyszne mięsko wychodzi - roboty nie ma z tym wiele a efekt niesamowity.
leeloo5 [26.03.2014 16:58]



a ja mam takie pytanie czy przez dodanie saletry i natarcia nia miesa to nasza szyneczka nie bedzie ciemna w srodku? bo znajomy mnie troszke nastraszyl a juz mi miesko sie pekluje. --- Grzegorz: znajomy trochę się nie zna :) To właśnie dzięki saletrze mięso zachowuje swój kolor :) Jeśli mięso będzie ciemne w środku, będzie to oznaczać, że zaprawa tam nie dotarła :) Ale mięso będzie dobre do jedzenia :)
~iwa1 [26.11.2012 11:31]



Jeśli ma być gotowane, to należy pamiętać, by zawsze wkładać je wrzątku i gotować na "wolnym ogniu" przez dłuższy czas.------ nie zgadzam sie sprobujcie tak wkladasz miecho do zimnej wody,doprpowadzasz do wrzenia,gotujesz TYLKO 5-10 minut,zostawiasz miecho w tym wywarze na cala noc...rano znow doprowadzasz do wrzenia.gotujesz TYLKO 5-10 min.wyjmujesz miecho po wystygnieciu wywaru. Sprobujcie!!!na prawde rewelacja a najwazniejsze ze miecho jest bardzo soczyste
~jacek [5.03.2012 10:46]



a ja wam dam sposób parzenia po wedzeniu który podpowiedziała mi moja Babunia a mianowicie o parzeniu wiecie ze 1 godzina na 1 kg w wodzi 81 stopni celcjusza wlozyc termometr po wyjęciu szynek koniecznie zawinąć w sreberko te zwykłe co się wykorzystuje np na grila i zostawić do wystygnięcia Efekt zobaczycie sami " szynka cały czas jest soczysta " kilka tygodni bardzo pomału wysycha w lodówce Tomek
tomek_pawelski [9.11.2011 18:16]



Zrobiłem jak kazali. Wyszło przepysznie ! Dziękuję i pozdrawiam ! Wesołych Świąt !
Profesorek [21.04.2011 06:49]



Właśnie pekluje mi się już kilka dni - szyneczka, którą chcę ugotować, ale nie wiem czy mam przewiewne miejsce- raczej nie bardzo, i co zostawić na kilka godzin w lodówce po solance? Chyba tak zrobię. Sposób mi sie podoba, już trzeci raz robię (a może nawet 4)- szyneczka wychodzi pyszna. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
ewa123_59 [19.04.2011 20:50]



A ja mam takie pytanie: czy po zapeklowaniu szynkę należy gotować w wodzie z przyprawami, wykorzystać tą z peklowania czy może w czystej, świeżej wodzie ? Bo szynka mi "dochodzi", naszykowałem na święta i nie chcę pod koniec czegoś popsuć.. --- Grzegorz: zalewę wylewamy, szynkę płuczemy dość dokładnie i gotujemy w czystej, świeżej wodzie
Profesorek [19.04.2011 09:07]



wspaniała szyneczka wg tego przepisu mi wyszła, aczkolwiek pomyliło mi się i mięsko włozyłam do zimnej wody i razem podgrzewałam z szyneczką w środku. Najważniejsze, że wyszlo smacznie- bardzo. świetny przepis
straszydelko [25.12.2010 18:54]



Już po raz kolejny według tego przepisu pekluje mięsko i wychodzi naprawdę super. Za dwa dni będę grzać wędzarkę, a moje dzieciaki już nie mogą sie doczekać "wędzarkowej" szyneczki. Wcześniej próbowałam różnych przepisów, ale ten okazał się najlepszy . Dziękuję!
bachaw [1.07.2008 07:37]



Mam pytanie - czy peklowane mięso można zamrozić (jeszcze przed pieczeniem)? 3 kilo pieczeni to nieco za dużo jak na 2 osoby ;) [Grzegorz: nie polecam zamrażania peklowanego mięsa, dużo lepiej jest zamrozić już upieczone mięso]
annie [8.01.2008 20:55]



Czy napewno zostawia się mięso w temperaturze pokojowej? Mam mieszane uczucia... mieso stoi juz 12 godz w kuchni i boję sie ze o nie! Poza tym pogubiłam sie z tymi szkl. wody. Ile ma ich być 2 czy 1 na kg miesa. Są dwie informacje - rozumiem, ze pierwsze 2 dnia są "na sucho". [Grzegorz: tak, w temperaturze pokojowej, będzie dobrze, wody ma tyć tyle, by przykryła mięso]
temi1 [13.10.2005 09:22]



Zastanawiam się czy na kg mięsa użyć 1 szklankę wody czy też 2 ? [Grzegorz: wody powinno być tyle, by przykryła mięso]
Partulo [19.06.2005 22:44]



Ps. Naturalnie 10 dni dotyczy zmodernizowanego peklowania szynki. Kris
Ela&Kris [28.09.2004 00:46]



Polecam sposób znacznie przyspieszający proces peklowania oraz gwarantujący uzyskanie lepszych efektów, a mianowicie: - ogólna koncepcja jest taka sama jak w Twoim przepisie, jednak w momencie wkładania mięsa w zalewę (lub odwrotnie) należy w mięsień wykonać kilkanaście zastrzyków z tej samej zalewy. Wykorzystać do tego trzeba zwykłą dużą , np. 5, 10 cm strzykawkę i jak najdłuższą igłę np. weterynaryjną lub do biopsii. Proces ten powtórzyć po 5 dniach w czasie obracania mięsa. Całośc takiego peklowania trwa tylko 10 dni. Od kiedy stosuję ten zmodernizowany przepis "sprzedany" mi przez dobrego praktyka nie miałem szynki z niedopeklowanymi miejscami połyskującymi póżniej na perłowo (zdarza się przy grubych mięśniach), oraz unika się charakterystycznego zapachu, jakiego nabiera długoterminowa zalewa z mięsem. Polecam smakoszom i życzę dobrej pogody podczas wędzenia na działce! Kris.
Ela&Kris [28.09.2004 00:45]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt