Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Schab pieczony z suszonymi pomidorami świeżą bazylią

Soczyste mięso wzbogacone niebywałym aromatem skoncentrowanego słońca zaklętego w pomidorach, podlanego aromatem bazylii.
całkowity czas przygotowania: 120 minut
liczba porcji: 6-8
koszt: drenaż kieszeni

składniki:
kawałek schabu bez kości - około 1,2 kg
12-14 suszonych pomidorów z oliwy
oliwa od pomidorów - pół szklanki
dwie garście świeżych liści bazylii (nie da się niczym innym zastąpić)
łyżka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
łyżka soli


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Wołowina duszona w czerwonym winie z szalotkami i pieczarkami
Pieczony łosoś z melonową salsą
Tagliatelle z karczochami
Pieczeń wołowa z warzywami marynowana wcześniej w winie
Pieczony karczek delikatnie musztardowy
Pieczony karczek delikatnie musztardowy
Udziec indyka marynowany w sosie sojowym i occie balsamicznym
Błyskawiczne piersi kurczakowe z jabłkami - film video
Delikatna domowa wędlina z piersi kurczaka powoli gotowana


Opinie do tego przepisu:


Poezja !!!! Dodałam jeszcze przeciśnięty czosnek i oregano ,włożyłam do rękawa -wyszło wyśmienite,kruche a nie suche.Przepis oczywiście podałam dalej wraz z adresem mniam mniamowej strony.
ekada [30.05.2011 17:35]



Rewelacyjne danko: nie wymaga długiego przygotowywania (tzn. stania w kuchni, bo jak się piecze mozna robic coś innego), bardzo smaczne i pomodorki w środku zimy. Piekę w naczyniu żaroodpornym i sosiku jest dużo. Mniam mniam.
malowanka [29.11.2010 09:20]



Bardzo dobre, tylko brakuje mi sosiku, bo to sie wytopiło było zbyt mało wyraziste, może jakaś propozycja?
bala10 [27.12.2009 23:39]



Schabik dobry i soczysty, tylko wg mnie za dużo soli. Bo jak sól połączyła się z pomidorkami suszonymi, które również są słone to trzeba było soczkiem przepijać.
gryf007 [5.10.2009 19:15]



Nic nowego nie dodam, wychodzi super, zwłaszcza dla wielbicieli suszonych pomidorow. Pomidorów dałam nawet więcej niż w przepisie, a sosik pychotka.
malysiunia [4.10.2009 18:38]



Rewelacja! Niepowtarzalny, wykwintny smak. Numer jeden na świątecznym stole. Dziękuję.
borsuk21 [14.01.2009 13:21]



Szanowny Szamanie, jutro chcę zrobić sobie (najpierw próbuję na sobie nowinki) w/w schab i dalej nie wiem, czy rzeczone pomidory w nacięcie, czy też sobie a muzom po wierzchu dla ozdoby. Wiem, że masz Pan automat odpowiadający natrętom, ale może tym razem coś od siebie. Błąd w przepisie ewidentny [Grzegorz: przepis został uzupełniony: Wzdłuż schabu robię głębokie, podłużne nacięcie, oprószam połową soli i pieprzu, układam pomidory odsączone z oliwy i liście bazylii.]
kasztan4 [16.11.2007 15:04]



a co ztymi pomodorami. przepis ma parę lat i nie wiadomo co znimi zrobić. Jeżeli położyć na wierzchu, to po co nacięcie? Czasami trzeba sprawdzić czy się dobrze napisało.
kasztan4 [15.11.2007 18:25]



Schabik pierwsza klasa. Często go robię. Bazylię czasami mieszam z oregano (wszystko świeże) i dużo, dużo, bardzo dużo tłuczonego pieprzu, nieco mniej soli gruboziarnistej. Piekę go w zamykanym naczyniu żaroodpornym, później dopiekam bez przykrycia. Wszyscy zawsze zadowoleni i jeden minus tej potrawy - za szybko znika z talerzy :-)
buli_25 [23.07.2007 12:43]



Danie - palce lizać. Podałam na obiad teściom (wybrednym) i byli zachwyceni. Pierwszy raz wyszedł mi schab soczysty i tak pyszny, że cały od razu znikł :-) Będę do tego przepisu często sięgać.
izunia76 [12.10.2006 13:36]



Danko rewelacja!!! Wspaniałe połączenie suszonych pomidorów, bazylii i schabu. Przepis ten został odnotowany w rodzinnej "złotej księdze" dań.
Czuszka [19.03.2006 00:22]



Po prostu PYSZNY OBIADEK! :)
MagduchaP [19.01.2006 19:56]



Niezły pomysł na wykorzystanie schabu w sposób inny, niż kotlety, oraz zużycie bazyliowej dżungli, która wyrosła na parapecie. Przed położeniem pomidorów i bazylii, posypałam mięso dodatkowo dwoma posiekanymi ząbkami czosnku. Rolada wyszła krucha, schab nie wysechł na wiór, ocena pozytywna ;)
azzja [5.11.2005 16:56]



Jeszcze jedna opinia: świetny przepis i bardzo prosty "w robocie". Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam określenie "wzdłuż schabu", jesli chodzi o nacięcie. Nacięłam głęboką "kieszeń" równolegle do podstawy kawałka mięsa. Piekłam w rękawie i polecam ten sposób! Też się zrumienił i był pyszny, zwłaszcza że dolałam do środka lampkę czerwonego wina
mamas [23.08.2005 19:10]



Schab był pyszny upiecziny w rękawie foliowym, co znacznie skarca i upraszcza cały proces gotowania! Też się zrumienił i było sporo sosiku. A do rękawa dolałam lampkę czerwonego wina. Polecam!
mamas [23.08.2005 18:58]



Mimo wczorajszego upału, włączyłam piekarnik. Nie żałuję bo schabik jest bardzo,bardzo dobry. Podałam z ryżem i zieleniną. Obiad niedzielny sie udał, a jeszcze dziś bez koneczności stania przy kuchni(upał) mam czym nakarmić rodzinę. Polecam, danie szybkie, piekłam ok.1 godz i wybornie w smakuje.
Ziania [19.07.2004 07:33]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt