Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Bułeczki z jajem w środku. Banalne? Chyba bardzo nie banalne! Zdecydowanie niebanalne!!!

Poranek się budzi. Ochota na coś smacznego i nietypowego, a w lodówce pustki. No... prawie. Przecież zawsze kilka jajek się znajdzie, jakiś kawałek żółtego sera i kilka bułek...
całkowity czas przygotowania: 15 minut
liczba porcji: 4
koszt: tanie danie

składniki:
bułeczki
jajka
masło
sól
kawałek żółtego sera
szczypiorek


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Pieczony karczek delikatnie musztardowy
Delikatna domowa wędlina z piersi kurczaka powoli gotowana
Udziec indyka marynowany w sosie sojowym i occie balsamicznym
Tagliatelle śmietanowo łososiowe
Oszukana dziczyzna bardzo ale to bardzo smakowita
Ogórki kiszone w sam raz na zimę
Pieczone piersi kurczaka z pesto, pomidorami i mozarellą
Wędzenie łososia
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte - film video


Opinie do tego przepisu:


Bułeczki są rewelacyjne! Idealne na szybkie śniadanko inaczej. A tak w ogóle to jestem "nowicjuszką" na mniammniam i nie wiem, dlaczego wcześniej nie odkryłam tej strony, bo jest po prostu genialna, a zwłaszcza przepisy Grzegorza. Są idealne dla osób mających mało czasu, a dużo chęci ugotować coś fajnego.
bettyone [23.07.2012 21:40]



Pomysł jest fajny, niestety w piekarniku bułki się przypalają zanim zetnie się białko, a już jak ktoś nie lubi płynnego żółtka, to ... sami wiecie. Ale jest na to sposób. Jeśli ktoś ma mikrofalówkę z termoobiegiem / piekarnikiem to należy zmniejszyć temperaturę do ok. 180 stopni i dodać minimalną moc mikrofal (u mnie 170W). Przy takich ustawieniach jajko nie wybucha, ścina się szybciej a bułki nie są ani gumowe ani spalone. Można też próbować połączenia grill plus mikrofale (minimum mocy), ale wtedy trzeba umieścić bułki nisko - stosunkowo daleko od grilla. Są szanse na efekt lepszy niż w piekarniku.
tomriddle [7.07.2012 13:33]



Świetny sposób na wykorzystanie już niezbyt świeżych bułek a to tego jaki pyszny sposób! Czasami specjalnie zostawiam bułeczki aby potem był pretekst na takie ciepłe i pyszne śniadanie :)
kowalskam [28.02.2012 22:55]



Aby bułka nie spaliła się a jajko dobrze się upiekło, musi być taka sama TEMPERATURA OBU produktów tzn. jajko nie może być prosto z lodówki, mocno schłodzone, no chyba, że bułki też są trzymane w lodówce. A co do pryskania wodą, to polecam odsmażanie czerstwych kromek na patelni, wcześniej bardzo szybko, błyskawicznie zmoczyć - spryskać, przeciągnąć je pod kranem z zimną wodą. Tak odsmażony chleb jest bardzo smaczny, ale niestety trochę "pije" tłuszczu.
~Fife [20.01.2012 23:32]



Ja proponuję przed włożeniem do piekarnika i wbiciem jajka bułeczki spryskać wodą
~FIFI [19.01.2012 21:38]



ja nasączam bułeczkę jeszcze odrobina mleka 5-10 ml zależy od wielkości bułeczki:)
ulkaw [29.12.2011 10:50]



Spróbuję je na śniadanko mam nadzieje że będzie rodzince smakowało:)
TereniaB65 [28.05.2011 00:38]



bułka spaliła się na brzegach, tak, że nie dało się tego ugryźć, dopiero wtedy białko wyglądało na ścięte.
arnier1 [14.11.2010 22:17]



Brat uwielbia jajko sadzone a w tym wydaniu robię właśnie dokładkę!
kaqnia [4.11.2010 21:58]



Robiłam kilka razy. Mnie smakowały, na dół bułki po jajko dodawałam trochę podsmażonych pieczarek lub plasterek sera żółtego / niezła bomba cholesterolowa :) / ale rodzina oprotestowała bo z wierzchu jajko było za mało ścięte i płynne żółtko... U nich nie przeszło. A szkoda...
paskudka [8.06.2010 13:08]



Och jakie to dobre! Robiłam na razie dwukrotnie, ale na pewno powtórzę, bo rodzinka zachwycona! Faktycznie, bułeczki nieco się przypalają, ale nam na razie to wcale nie przeszkadzało... ;) Następnym razem wstawię je do chłodniejszego piecyka na początek. Polecam przepis!
Madalena [26.02.2010 09:26]



Przyjechał ukochany a tu tylko czerstwe buły w chlebaku i co tu upichcić! Tylko grzegorzowe bułeczki z jajem w środku! Efekt - "Mmmm - Kochanie skąd Ty bierzesz te pomysły! To jest pyszne!" Rewelacja! Nie ma to jak błysnąć recyklingiem spożywczym! :)
linxa [28.12.2009 09:28]



Baaardzo dobre;)
aaga2 [11.11.2009 16:30]



Uwielbiam te bułeczki :) robi się je szybko i są takie smaczne, że jak bym mógł, zjadłbym kilka na raz. Palce lizać :):):)
robertrafinski [19.09.2009 21:21]



Bardzo pomysłowe. Dzieci były zadowolone!!!
octowiec [2.02.2009 22:13]



Bardzo pyszne ! Uwielbiam jaja sadzone a to chyba niestandardowa ich wersja.
Ongis [13.12.2007 11:24]



po takim sniadanku dzien jest piekniejszy
paciumka [28.10.2007 23:11]



swietny pomysl na sniadanie i na wykorzystanie wczorajszych buleczek:) niestety bulki, ktore wzielam byly troche za male (albo jajka za duze) i bialko troche wyplynelo, ale sniadanko tak czy siak bylo smaczne :)
flowerek [15.08.2007 20:05]



Sniadanko marzenie... po zapieczeniu jajek dodalam ser i tak minutke go rozpuszczalam... I udalo mi sie jakos wykorzystac 3-dniowe zalegajace w chlebaku kajzerki ;P Mmmmniam!
ewafla [6.06.2007 14:18]



Bułeczki fantastyczne.Dorabiałm kilkarazy:) Pyszniutkie danie, polecam na sniadanie:))))
bergamotka [8.10.2006 11:38]



Mi tez cos nie wyszlo. Bulki mi sie nie spalily, ale zanim jaka sie sciely, wszystko wyszlo jakies takie suche. Bez sensu......
Jagoodka [15.04.2006 22:09]



No i teraz w każdą niedzielę będę męczona o bułeczki :)))) . Pyyyyychota. W bułeczki wrzuciłam co tam było w lodówce: ostatni plasterek salami, pieczarki, ser topiony, kawałek szynki i każdy miał coś innego. Acha i przeczytawszy wcześniej opinie - bułki zabezpieczyłam przed spaleniem folią aluminiową.
adriannaC [20.03.2006 19:26]



Wielki zawód. Do tej pory wszystkie mniammniamowe przepisy dobrbze isę sprawdzały. A tu? Zanim jajka się ścięły bułki się zwęgliły :(((
jovinia0 [21.11.2005 12:13]



Zrobiłam jedną bułeczkę, bo została (troszke wyschła) i nie było chętnych do jej zjedzenia. Zrobiłam ją przy okazji pieczenia własnych bułeczek i rodzinka sie pobiła o jedną bułeczke ;-) hehe już dostałam zamówienie na bułeczki. Będą napewno znikały migiem!
szlepcio [12.03.2005 19:25]



bułeczki sa pyszne, odkryłam je kilka late temu i co jakiś czas karmie nimi moja rodzinkę. kiedy podałam je pierwszy ram na sniadanie, miny domowników nie wydawały się byc zachwyone..... dopóki nie spróbowali hehehehehehe. czasem jescze stosyje modyfikacje i zamiast jajek wkładam farsz z mięsa mielonego albo pieczarek i oczywiscie obowiazkowo na wierzch farszy plasterek serka... pychotki. polecam
lisa0280 [24.02.2005 12:04]



Acha i jescze mała wskazówka - bułki układam w "miseczkach" zrobionych z foli aluminiowej to zabezpiecza je przed spaleniem nim sie zetnie jajko ;))
koteczka [16.08.2004 09:58]



Kapitalny pomysł na śniadanko. Robiłam juz kilka razy i zawsze z małym urozmaiceniem zaleznie co było w lodówce ;) Polecam na dno połozyć plaster salami (najlepiej z pepperoni) a nato jajo lub ser oczywiście pod jajo acha i jeszcze pomysł z ostatniej soboty - wbiłam jajo w bułeczke i na nie połozyłam trójkącik serka topionego - kapitalnie sie wtopił!!
koteczka [16.08.2004 09:55]



Bardzo dobre. Kajzerka, której użyłam, miała ponad tydzień. Była tak twarda, że trudno było ją przekroić, a miąższ musiałam wydłubywać nożem. Po upieczeniu - rewelacja. Chrupiąca i rumiana. Wierzch bułeczki zjadłam od razu po upieczeniu z solą - chyba nawet lepsze niż ta część z jajkiem :) Mam jeszcze kilka bardzo twardych bułeczek - chyba wykorzystam je w ten sam sposób.
krapiwa [14.08.2004 13:33]



a mnie nie podpasowalo to danko, osobiście wolę z pieczarki , te bułeczki pomimo że bialko się ścięło to jednak żółtko wypływalo i wogóle brrrrrrrrrrr, więcej nie zrobię.
asia28 [16.01.2004 12:51]



Dziś zafundowałam sobie takie śniadanko. Aby bułecza się zbytnio nie przypaliła w połowie zapiekania przykryłam ją żaroodporną, szklaną przykrywką. Bułeczka była suuuper krucha, pyszniutka i całkiem pożywna :) Polecam.
Kochatek [5.11.2003 16:34]



Pysznosci :))) Troche za szybko mi sie przypiekla buleczka ale mimo tego polecam :))))))))))
adria [1.11.2003 10:47]



Smaczne, proste - czego można chcieć wiecej? Przed ścieciem białka zaczeły się przypalać bułeczki :) Przerwałem pieczenie i wrzuciłem na 30 sekund do mikrofalówki i dokończyłem ścinanie. Posiadam zwykły piekarnik gazowy w elektrycznym z termoobiegiem bułka się nie przypala i jest o.k. Śniadanie jest dla mnie podstawą dobrze rozpoczętego dnia a te danie właśnie do tego się nadaje. Polecam
dlugi [26.10.2003 16:02]



Tak szybko i pysznie. Jasne. Czekałem 35 minut na to by i tak jajko się nie ścięło. Za to miałem smród spalenizny i najgorsze śniadanie od tygodnia.
MKamil [12.10.2003 11:47]



nawet tego nie potrafie. bulka sie przypalila a jajko nie scielo za bardzo. nie ma nic prostszego?
bobii [26.09.2003 09:46]



Coś rewelacyjnego. Zrobiłam to dzisiaj rano dla mojego miśka i braciszka. Mój brat wcinał aż mu sie uszka trzęsły i trochę sobie podniebienie spalił. Dość długo to trwało (bo robiłam aż 10 bułek), ale efekt był cudny. Polecam!!! mniam
Dalusia [22.09.2003 18:46]



Bułeczki są bombowe z sałatką z pomidorów, czarnych oliwek i świeżej bazylii.
novalia [15.09.2003 21:03]



ja też jestem zachwycona tym dankiem!!!! najpierw ustawiłam piekarnik na mniejszą temperaturę a dopiero później na 200 stopni. Wyszły znakomite takie chrupiące i mniamuśne!!!!!
niusia13 [10.09.2003 15:49]



Ja to robię w ten sposób: piekarnik nastawiam na 200 stopni, ale nie czekam aż się nagrzeje tylko prawie od razu wstawiam do niego bułki z jajkiem. Zanim się nagrzeje białka zdąrzą się już lekko ściąć, a bułka nie zdąrzy się spalić.Potem jeszcze trochę czekam do całkowitego ścięcia się białek i bułka wcale nie jest spalona. Natomiast wierzch bułki wyjmuję wcześniej i zjadam, bo jestem głodna czekając na śniadanko :P Jem jak zwykłą kanapkę, ewentualnie to co się wylewa (a nie jest tego dużo) wyjadam łyżeczką.
shakira [6.08.2003 10:44]



Bułeczki extra. Przepis zagościł u nas w domku na stałe. Najpierw nastawiam piekarnik na niższą temp, dopiero potem na 200 st. sa przeeeeeepyszne :-)
izabelka78 [13.07.2003 23:40]



No dobrze, ale jak to jeść? Kroić nożem za bardzo się nie da, gdy próbuję jeść jak zwykłą kanapkę, jajko się wylewa
erystyka [8.06.2003 13:13]



Bardzo prosty pomysł na niecodzienną kolacyjke lub śniadanie dla rodziny, daje wiele możliwości modyfikacji. Ja nie miałam problemow z pieczeniem, może dlatego że mam stary piekarnik gazowy z zepsutym termostatem i zawsze piekę "na oko":-) Białko sie ścieło jak należy, a żółtko byłe półpłynne. Całośc pyszna
kate1 [21.05.2003 11:15]



Bułeczki były na niedzielne śniadanko. Pycha !!! Jak jajko zaczęło się ścinać położyłam kawałki mozzarelli (tylko taki serek miałam) i wcale nie żałuję. Do tego wspaniała jest sałatka z pomidorów. Przepis poszedł dalej. Pozdrawiam
Milunia [19.05.2003 21:52]



Zrobiłam bułeczki na śniadanie, lekko zmodyfikowałam przepis dodając pieczarki drobniutko pokorojone, a wczesniej lekko podsmażone na masełku. Poprostu odlot ;-) Na kolacje z moim ukochanym też wcinaliśmy bułeczki i teraz przepis wszedł na stałe w nasz jadłospis.Polecam, polecam, polecam im prostszy przepis tym mniamniuśniejsze :)))
anetta [16.05.2003 20:41]



Zdobyłam moich trzech mężczyzn tym małym dankiem na niedzielne śniadanie. Stwierdzili, że jest genialn - wszystko znika z talerzy.e i trzeba je często powtarzać. Ja również najpierw nastawiłam piekarnik na mniejszą temperaturę. Grzegorz - dziękuję. Mój starszy syn (lat 12) dzięki Mniammniam zainteresował się kuchnią i lubi podczytywać przepisy wraz z komentarzami, już nie wspominając o tym, że wraz z bratem może sobie wybrać coś, co im potem ugotuję i wtedy nie ma marudzenia
bjetris [12.05.2003 18:41]



Bułeczki pyszne i bardzo efektownie wyglądają! Ale z temperaturką pieca trzeba uważać. Próbowałam też w mikrofalówce, ale bułeczka nie była już taka chrupiąca...choć też dobra.
Anusiaczek [18.10.2002 13:45]



Wreszcie się zmobilizowałam i je zrobiłam. PRZEPYSZNE!!! I takie proste.. Polecam wszystkim!
Sharon [29.08.2002 22:03]



Właśnie jem te świetne bułeczki!! Są po prostu boskie!! Zrobiłam tak jak ktoś wcześniej napisał, żeby najpierw wstawić do piekarnika na 125 st, a dopiero potem rozgrzać do 200. Nic się nie spaliło, wszystko jest przepyszne!!
ewyka [21.08.2002 14:07]



Osobiście polecam coś mniej banalnego, mianowicie: na patelni smażę drobno pokrojoną cebulkę, kielbaskę, pieczarki (co tylko posiadam), zdejmuję z ognia, wrzucam na to jajka, mieszam i jeszcze zanim sie do końca zetnie białko, nakladam do bułeczek; wkładam do piekarnika i czekam tylko aż lekko się zarumienią; gwarantuję, że sie nie przypala. Troszkę więcej roboty i kalorii, ale polecam!
morelka [16.08.2002 23:35]



Witam! Ja mam mieszane uczucia. Strona negatywna to bardzo mocno spieczone bułki, prawie spalone. Strona pozytywna - bardzo smaczne. Żonie też bardzo smakowało!!!!
maryahuana [28.05.2002 15:36]



Nie wiem, ale ja osobiście wkładam do piekarnika na 125 stopni najpierw, a potem dopiero powiększam do 200 Zawsze wychodzą i sa fantastyczne.
[22.03.2002 04:59]



Straszliwa porażka, przy ogromnym apetycie bułki szybciej się spaliły niż białko się ścięło. Może komuś to wyszło? Niech da znać.
Edytka [8.01.2002 00:00]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt