Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Piersi kurczaka o aromacie niezwykłym, bo marynowane w jogurcie na sposób indyjski

Bardzo smakowite, bardzo oryginalne i delikatne.
całkowity czas przygotowania: 30 minut
liczba porcji: 4
koszt: niedrogie danie

składniki:
4 piersi kurczaka
pół litra jogurtu
curry - łyżeczka
słodka papryka - pół łyżeczki
pieprz cayenne - pół łyżeczki
sól
pieprz


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Karkówka z dzika - duszona
Rosół domowy
Smażone piersi kurczaka z sosem musztardowym
Gruszki pieczone z rokpolem i płatkami migdałowymi
Pieczone piersi kurczaka z pesto, pomidorami i mozarellą
Schab nadziewany suszonymi śliwkami.
Pieczone piersi kurczaka z pesto, pomidorami i mozarellą
Tagliatelle z karczochami
Roladki z piersi indyka z pesto zielonym


Opinie do tego przepisu:


Hej KasiaS :) Można jak najbardziej :)
Grzegorz, Mniammniam.pl [17.01.2014 12:50]



a można w piekarniku zamiast na grillu?
~KasiaS [17.01.2014 12:39]



Wyszło doskonale - do tej pory używałam marynaty na bazie oliwy z oliwek miodu musztardy i przypraw a teraz mam zamiennik.
agavitcas [26.07.2013 12:11]



czy można filet kurczaka zamarynować w jogurcie a potem zrobić roladki z szpinakiem? --- Grzegorz: no pewnie :)
~aksza [11.01.2013 16:11]



Popieram wszystkich moich przedmówców, danie wyszło znakomicie, soczyste mięsko z ryżem wspaniale się komponowało. :up:
~Maciek [12.11.2012 15:43]



Może to pytanie zabrzmi dziwie, ale nie jestem pewny. Chodzi tutaj o 0,5 L jogurtu naturalnego? --- Grzegorz: tak, chodzi o jogurt naturalny, bez żadnych dodatków :)
~Maciek [10.11.2012 11:34]



Świetny sposób na kurczaka, robię dość często, a przyprawy dozuje i wybieram zależnie od nastroju. Świetny przepis.
Glowka [9.08.2012 11:40]



Jedno pytanie- curry= mieszanka przypraw czy pasta curry???? --- Grzegorz: w tej ilości to przyprawa :)
~Kas_ [31.07.2012 10:29]



Świetne danie! Wprawdzie piekłam w piekarniku - życie miejskie zmusza do pewnych kompromisów - jednak wyszło pyszne! Na grillu również spróbuję i na pewno będzie jeszcze lepsze :)
raczunia [13.06.2012 12:02]



jadłem to ostatnio w knajpie i było niezłe. powtórka w domu za niedługo
~jodła [25.02.2012 20:40]



Przepisy rewelacyjny, kurczak jest rzeczywiście soczysty, mimo, że marynowałem go tylko parę godzin. Do piwa z miodem, którym polewa się piersi dodałem jeszcze parę kropel cytryny. Efekt piorunujący:) Wszystko poszło bardzo szybko, zdążyłem spróbować tylko mały kawałeczek.
Boolo [20.07.2011 11:02]



Odkąd pierwszy raz przygotowałem na grilla kurczaka według tego przepisu, odtąd za każdym razem jestem zmuszany do zapewnienia tej potrawy na każde grillowanie. No cóż, takie są konsekwencje korzystania z cudownych pomysłów Grzegorza :)
suszwedyk [9.06.2011 22:51]



Bardzo smaczne mięsko, faktycznie mięciutkie, jednak ja chyba dodałam za mało przypraw, bo nie było aż takie aromatyczne. Następnym razem nie będę ich żałować
goodlies [8.06.2011 13:14]



Super przepis, na stałe wchodzi do mojego menu !!!
Gonji [21.05.2011 19:11]



Brzmi bardzo apetycznie, koniecznie wypróbuje na grillu elektrycznym, choć pewnie w lato na powietrzu smakuje jeszcze lepiej :)
bartosinka [1.10.2010 14:48]



Nie przepadam za kurczakiem, ale ten przepis nadaje miesku inny wymiar. Wypróbowałam też z udkami pozbawionymi najpierw kości - równie pyszne. Doskonałe także przyrządzone na patelni. Jako fanka czosnku wyciskam do marynaty dwa ząbki.
aluteczka [26.09.2010 20:02]



super. Dodałam jeszcze smoky peri-peri Nomu
Mag_da_le_na [1.05.2010 12:37]



mięsko bardzo dobre:) co prawda zrobiłam na patelni grilowej a nie na grilu ale i tak wyszło super:)
anitas [29.11.2009 13:10]



Pyszne;)
aaga2 [10.11.2009 21:54]



Swego czasu używałam tego przepisu, a ostatnio o nim zapomniałam. Dzięki temu przepisowi kurczak ma nowy, inny smak. Polecam.
Dariza [30.09.2009 22:44]



Pyszota, pyszota...
andusiao [29.09.2009 21:59]



Od pierwszego grila tego lata używam tego przepisu, sprzedałam go również przyjaciółce, zapomniałam tylko dodać komentarz. PYCHA.
Madziora [28.08.2008 19:33]



Soczyste, smaczne, dla mnie OK, rodzina zachwycona
Madziora [10.06.2008 11:27]



niespotykana jogurtowa marynata nadaje kurczakowi nowego wymiaru smakowego. polecam
telcia [17.08.2007 16:08]



Myślałam że powali mnie na kolana, ale tak się nie stało, nie jest złe ale jakoś nie jestem zachwycona
Anna115 [21.06.2007 15:27]



Bardzo dobry przepis na filet z grilla. Wszystkim smakowalo. Rzeczywiście soczyste i miękkie mięsko.
tygrysbengalski [7.05.2007 12:36]



Nigdy nie jadlam tak soczystego, miekkiego i pysznego mieska kurczaka z grilla. Super przepis :) - juz zawsze bede z niego korzystac. Najwazniejsze, ze pierwszy grill 2007 roku udal sie doskonale :P
ewafla [1.04.2007 21:48]



Zrobiłam dopiero dwukrotnie i za każdym razem zyskiwały fanów. A co najważniejsze robi się w "trimiga"!
MagduchaP [27.09.2006 00:37]



Doskonała marynata do kurczaka grillowanego. Zamiast przypraw w proszku użyłam pasty curry z Mniamowego sklepiku i wyszło pysznie. Z kilku zrobionych przeze mnie mięs, to było najsmaczniejsze. Kruche, aromatyczne, o pięknym kolorze i cudownym zapachu.
anita [21.08.2006 07:34]



Super super super przepis cieszę się ze go znalazłam
ela2225 [10.08.2006 13:00]



znakomite, dietetyczne, robi furorę. wszyscy chcą przepis :)
remik [9.08.2006 12:11]



myślę że przepis jest fajny, tylko dla mnie trochę za mało było przypraw bo jogurtu jest 0,5 l, ale zrobię jeszcze raz dam więcej przypraw, może coś zmodyfikuję, wyczuwam tu szanse na coś pysznego.
fiona38 [8.08.2006 19:43]



Do marynaty dodaję jeszcze imbir, sos sojowy i sos z połówki cytryny. Przez plasterki kurczaka przewlekam patyczek do szaszłyków. (Wygodniej się przekręca na grilu) Uprzednio patyczki moczę kilka godzin w wodzie, żeby się nie spaliły, tak jak to polecał Grzegorz w jednym ze swoich przepisów. Podaję z różnymi sosami, m.in. z sosem z orzeszków ziemnych (do kupienia). Smakuje wyśmienicie!!!!
magut [21.07.2006 09:46]



Danie niespodzianka w pieknym kolorze i cudownym smaku - kazdy podczas imprezy pytal jak to zrobilam - a ja mam swoja tajemnice. Jednym slowem rewelacja! Pozdrawiam,
kasiasa [3.06.2006 19:12]



Zapomniałam dodać, że równie rewelacyjnie jak piersi smakują udka oczywiście trzeba wysupłać z nich kostki. POLECAM!
Liliana1 [19.04.2006 15:44]



Przepis rewelacja!! Nawet moja "tyfusiasta" do jedzenia córcia uwielbia tego kurczaka. Tylko czemu tylko na grillu?! Robię to cudo dość często na patelni i wychodzi znakomicie (tylko nie polewam piwem z miodem). PYCHOTA!!
Liliana1 [19.04.2006 15:43]



Rewelacyjny przepis na kurczaka. Mięsko jest mięciutkie i soczyste. Pycha :)
kasia05 [1.10.2005 17:02]



Wypróbowałam ten przepis podczas wakacji i bardzo wszystkim smakowało. Od dziś nie robię innego kurczaka z grilla!
Thilnen [28.09.2005 14:24]



Wypróbowałam i pierś jest rzeczywiście bardzo soczysta, nawet dzieciaki znajomych, które jedzą podobno :) tylko kiełbaski wołały o dokładkę, bardzo smaczne
Ewka71 [27.09.2005 10:05]



Super! Polecam! Ta aksamitność na podniebieniu! Delicje!
kazzia [15.09.2005 09:56]



Super! Polecam! Ta aksamitność na podniebieniu! Delicje!
kazzia [15.09.2005 09:54]



zrobilam znajomym i wszyscy byli zachwyceni , będzie to jedno z ulubionych dań na grilla-czasem warto zabłysnąć
gabriel [7.06.2005 19:16]



Zawsze byliśmy z mężem fanami piersi kurczęcich w różnych postaciech, ale ta powaliła nas całkowicie. To chyba najprostszy sposób na to , by piersi z grila były soczyste i miały zdecydowany smak.
bagnet [13.05.2005 13:39]



Przede wszystkim to chyba błąd - stwierdzenie, że kawałki kurczaka powinny mieć grubość 3 cm!!! Ja kroję kurczaka do tego pomysłu nań na płaskie kawałki (mniej więcej od pojedynczej piersi odcinam "polędwiczkę" z kawałakiem piersi, pozostałą cześć przecinam z grubości po skosie - powstaną 2 zgrabne kotleciki + polędwiczka). Do marynaty dodawałam chilli zamiast cayenne, ale wtedy więcej, oraz trochę miodu. Nadmiar jogurtu lekko "strzepnęłam". Marynowało się prawie dobę. Ale było wyśmienite! Mięciutkie i kruchutkie. Do tego podawałam pilav po hindusku (przepis chyba Oli Lazar - przepraszam, jeśli mylę) podgrzany na kuchence gazowej, sałatkę z surowego kalafiora i cebulki ze śmietaną, pomidorki i tzatziki. Bardzo polecam tego kurczaczka!!!
bjetris [14.06.2004 10:31]



Przepyszne. Ja polecam także pieczone w folii. Sama soczytość i aromat.
strong [13.05.2004 19:09]



Ciekawy przepis, aczkolwiek mnie nie powalił na kolana, może dlatego, że nie jestem miłośniczką curry. Obiektywnie stwierdzić należy, że mięsko jak na kurczaka faktycznie nie było suche. W wolnym czasie przetestuję jeszcze inną kombinację przypraw.
kate1 [1.09.2003 12:17]



Polecam poszukanie po "zdrowych sklepach" indyjskiej mieszanki przypraw tandoori masala - świetnie się nadaje do takiej właśnie jogurtowej marynaty, koniecznie z dodatkiem imbiru i czosnku.
Kikunia [26.07.2003 20:43]



Nie no, rewelacja :D jeszcze w zyciu nie jadlem tak soczystej i rozplywajacej sie w ustach piersi. Nic dodac nic ujac... obdzielilem wszystkich znajomych na grillu (a bylo ich sporo) i nie znalazla sie taka ktorej by to "danie" nie smakowalo... juz czekam na kolejnego grilla, a w miedzy czasie pokusze sie o dodanie odrobiny czosnku i zrobie sobie piers po indyjsku na patelni ;) ehhh, aż brak mi slow ;) Pozdrawiam
Yarpenzo [5.04.2003 01:10]



Wypróbowałam ten przepisik na gościach w sobotę i wyszło suuuper :-) Wszyscy zachwycali się oryginalnym smakiem i aromatem. Polecam gorąco :-)
AniaMiroszewska [31.03.2003 10:02]



Pycha i wogóle nie suche co w piersiach rzadko sie zdarza; próbowałam też z piersiami z indyka - również dobre. A salsa do tego est wprost idealna... Polecam.
karolina.zydel [15.07.2002 09:48]



Przed samym grillowaniem można się pokusić o dodanie czosnku. Ja zazwyczaj nakłuwam mięsko ostrym końcem noża i umieszczam tam pokrojone w talarki ząbki czosnku. Oprócz tego samą marynatę można wzbogacić w czosnek, dodać roztarty (najlepiej), lub granulowany. Czosnek i smak wzbogaca i wampiry nie będą się kręcić między nami. A sam zapach czosnku po spożyciu potrawy stłumi skutecznie jedno z wiodących na rynku piw...smacznego!
nexus2000 [30.04.2002 20:53]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt