Przepis dnia   |   Szukaj przepisu   |   Najlepsze przepisy   |   Najpopularniejsze przepisy


Chleb domowy
Ciasta
Dodatki do dań
Domowe wędliny
Drinki
Dziczyzna
Na grillu
Makarony
Małe danka
Nalewki
Napoje
Pizza
Przetwory
Ptactwo
Ryby
Sałaty
Sosy
Warzywa
Wieprzowina
Wołowina
Zupy

Na biwaku
Klasyka domowa
Kuchnia polska

Australia
Bułgaria
Chiny
Francja
Grecja
Hiszpania
Indie
Japonia
Kresy
Meksyk
Portugalia
Rumunia
Szwajcaria
Szwecja
Tajlandia
Turcja
USA
Węgry
Włochy
k. żydowska


Polecamy:
Codziennie nowa
promocja -
sklep internetowy

traffi.pl
Produkty spożywcze i artykuły agd - sklep internetowy
Przepisy kulinarne
Twój cudowny ogród ogrodniczka.pl
Porady prawne
prawomocne.pl


Pieczony karczek delikatnie musztardowy

Porządna pieczeń. Brak ekstrawagancji, zawsze ten sam przepyszny efekt!
całkowity czas przygotowania: 60 minut + kilka godzin leżakowania
liczba porcji: 6-8
koszt: niedrogie danie

składniki:
1 kg karczku wieprzowego
5 ząbków czosnku
łyżka musztardy typu Dijon lub miodowej
łyżka majeranku
łyżeczka rozmarynu
łyżka kminku
łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
łyżka soli

dwie łyżki oliwy


sposób przygotowania:

Zobacz ten przepis na MniamMniam.pl





Osoby, które zainteresował ten przepis oglądały również:
Bułeczki z jajem w środku. Banalne? Chyba bardzo nie banalne! Zdecydowanie niebanalne!!!
Faszerowane piersi kurczaka suszonymi pomidorami
Bardzo piankowa szarlotka
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte - film video
Pieczony schab z solanki
Pomysł na zapiekaną rybę w białym sosie chrzanowo-śmietanowym
Chrup panki pomidorowo - jajowe
Kalbsleber, czyli wątróbka w śmietankowym sosie
Młode ziemniaki zapieczone ze szpinakiem i kilkoma serami


Opinie do tego przepisu:


witam serdecznie, dziękuje bardzo za przepis, karkówka bardzo dobra, soczysta, ja piekłam 1h i do wody dodałam cebulę i pieczarki wiec wyszedł z tego fajny sosik, jedyne moje zastrzeżenie to to że mięso było troszeczkę twarde nie wiem czy to wina miesa i jego żyłek, czy zrobiłam jednak coś nie tak, ale w smaku pycha.
~jolka [3.12.2013 15:00]



Witam Pytania do p. Grzegorza: czy przy pieczeniu karczku stosuje się metodę obliczania czasu pieczenia 1godzina=1 kg mięsa? Czy karczek wg tego przepisu pieczony w rękawie foliowym wyjdzie równie smakowity jak w naczyniu żaroodpornym? pozdrawiam --- Grzegorz: dla karkówki powyżej 1 kg bym liczył raczej na każdy dodatkowy kilogram 35-45 minut. Pieczenie w rękawie foliowym to to samo, co w przykrytym naczyniu żaroodpornym :) Będzie bardzo smakowity :)
~Monelina [19.01.2013 19:17]



Pytanie do p.Grzegorza: czy karczek kupiony już w plastrach nada się do tego przepisu? Mięso nie będzie zbyt suche po upieczeniu? --- Grzegorz: niestety mięso w plastrach nie nadaje się do takiego pieczenia, ale można je natrzeć przyprawami i musztardą i upiec w wyższej temperaturze w piekarniku nastawionym na grill
milka8787 [8.09.2012 14:30]



Nie wiem dlaczego nie dodałam jeszcze swojej opinii. Nie będzie ona odkrywcza. karczek jest przepyszny. Rodzina domaga się go na te święta ponownie. Dziękuję za przepis.
juanita [28.03.2012 12:29]



Wykonałam tę karkówkę i wyszła mniamuśna :D Mięciutka, aromatyczna, rozpływa się w ustach. Moje modyfikacje: do marynaty dodałam też łyżeczkę papryki słodkiej i zamiast oleju- oliwę z suszonych pomidorów. Marynowało się 48 godzin. Piekłam pod przykryciem przez ponad godzinę. Do naczynia żaroodpornego- najpierw wlałam ciut wody i oliwy, dalam posiekaną cebulę, nieobrane ząbki czosnku, odrobinę świeżej papryki i plasterków pora. Odwracałam z dwa razy, za kazdym razem dolewjąc ciut wody i polewając mięso sosem. Po upieczeniu mięsa sos zmiksowałam na gładko (usuwając łupinki czosnku ;) ). Podałam z pieczonymi cząstkami ziemniaków i mizerią bez śmietany. :) Genialne! :D
Olatka [6.01.2012 19:11]



Przepycha:) najlepsze jest to, że mojemu mężowi barrrdzo smakowało a mi o to chodziło:) myślę że jakby mięso w przyprawach leżało właśnie całą noc byłoby idealne:) POLECAM (ja mięso trzymałam 6 godzin)
~Isiunia [26.09.2011 20:26]



Karczek mięciutki , soczysty i bardzo smaczny .Warto było poświęcić dość spory kawał mięsa.
jolbed [24.04.2011 21:31]



czy przed obsmażeniem i pieczeniem należy pozbawić mięska warstwy przypraw? --- Grzegorz: mięso smażymy razem z przyprawami, dzięki nim będzie miało wyraźny smak
pitolsztyn [17.04.2011 18:48]



pachnie rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej: )
AMERYKA57 [21.02.2011 12:35]



nie napisze nic nowego... po prostu super przepis!!! na zimno jeszcze lepsze!
monikaII [1.10.2010 22:52]



Karczek wyśmienity!!!! Zrobiłam go na święta i imieniny, znikał błyskawicznie. Wspaniały jest również na zimno do chleba zamiast wędliny. Gorąco polecam.
mariaj [4.05.2010 22:25]



Karczek wyszedł wyśmienity!!! Nasze podniebienia były zachwycone;). Sama nie wiem która wersja lepsza, na zimno czy na ciepło....
asialab [12.03.2010 10:15]



Karczek wyszedł super, goście byli zachwyceni.W czasie pieczenia polewałam nie sosem, a czerwonym wytrawnym winem.
garyling [18.11.2009 11:38]



karczek pyszny! pieklam dluzej... za to pozniej - palce lizac! pyszny na zimno a takze na cieplo polany sosem jako dodatek do ryzu. pycha,
pannax [10.11.2009 21:50]



Wo jest cudownie pyszne i soczyste cudo.
chinczykwodna1 [28.10.2009 20:48]



Napiszę krótko, NIEBO W GĘBIE. REWELACJA
annrzo [22.10.2009 13:00]



Generalnie nie zachwycam sie byle czym, ale to mięsko zasługuje na szczególną pochwałę. W trakcie pieczenia wytapiaja sie wszystkie tłustości , za którymi nie przepadam. Pyszna rzecz na zimno do kanapek. Kupne wędliny w podobnej cenie nie sa przy takim karczusiu warte funta kłaków :-)
aluteczka [26.02.2009 16:52]



Karczek pyszny. Polecam, Wszystkim gościom smakował. Na zimno niestety nie doczekał.
borsuk21 [14.01.2009 13:13]



Zrobiliśmy na Święta, wyszedł całkiem dobry, choć chyba musiałam coś popsuć, bo po tych 50-ciu minutach w piekarniku nie był upieczony :-( Wsadziłam, już po świętach, do piekarnika na dodatkowe 30 -40 minut i wtedy dopiero "doszedł". Może to wina tego, że piekłam go pod przykryciem? Może powinien być otwarty przez te 40-50 minut? Ale czy wtedy byłaby odpowiednia ilość sosu? Właśnie takiej informacji często brakuje mi w przepisie - czy piecze się w otwartym naczyniu, czy zamkniętym... Za jakiś czas chyba powtórzę ten przepis, może wyjdzie za pierwszym razem. [Grzegorz: mięso należy piec bez przykrycia, podany czas jet orientacyjny, ze względu na różnice w działaniu niektórych piekarników oraz wielkości i rodzaju mięsa]
KasiK [4.04.2008 13:21]



Zrobiałm ten karczek juz dwa razy. za drugim razem wyszedł dużo lepszy. Oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje:dałąm bardzo duzo czosnku, całą główkę zmiażdżyłam, musztardę miodową ale tak ze 3 łyżki,nie dawałam kminku bo nie lubię,oliwę dałam też do przypraw, dodałam jeszcze ze dwie łyzki miodu płynnego i curry. Miałam 1,5 kg karczku. Mało pracy,a bardzo mi i rodzinie smakowało na Wielkanocnym obiadku. Teściowa chwaliła ! :))))
Aniaa [2.04.2008 11:09]



Robiłam taki karczek już kilka razy - ostatnio na Wielkanoc. Jak zawsze wyszedł pyszny. Niewiele przy tym pracy, a efekt gwarantowany :) Dziękuję za przepis :)
basik4 [1.04.2008 13:41]



Pyszne...rozpływające się ustach mięsko. Naprawdę godne polecenia:):)
k_arina [3.01.2008 11:51]



Uuuuuuuuu, niebo w gębie! Zrobiłam karczek na sylwestra, spóźnialscy nie dostali ani kawałeczka:) Zniknął w okamgnieniu. A ile pochwał zebrałam! Pochwały słusznie nalezą się autorowi przepisu, więc oddaję:))) I dziękuję bardzo:)
aga28 [2.01.2008 12:37]



Zrobiłam pieczeń prawie tak jak w przepisie . Zmieniłam tylko rozmaryn na tymianek i nie dałam czosnku / niestety nie mogę go znieść / .Dodałam kostkę mięsną do sosu i piekłam 1,5 godziny,ale miałam 2 kg mięsa.Wyszedł wspaniale i do obiadu i do chleba.Będę na pewno często korzystać z tego przepisu , bo jest wspaniały i można mieć go na dłużej .
mgm16 [12.11.2007 16:34]



Zrobiłem wg przepisu z modyfikacjami Pulsacji. Palce lizać !!!Pyszne zarówno z młodymi ziemniakami i sosem żurawinowym jak i z chlebkiem na zimno. Dziwię się, że są odmienne opinie.
centus56 [10.06.2007 17:10]



Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, mięso leżakowało w lodówce całą noc, jednak po upieczeniu... żadna rewelacja. Da się zjeść, ale nie podzielam wcześniejszych peanów na temat tej potrawy. Mimo wszystko dziękuję za przepis.
AgaKucharka [5.03.2007 14:03]



Witam Mam ochotę zrobić taką pieczeń na obiad ale niewiem co do tego będzie pasowało Proszę o jakiś pomysł pozdrawiam [Grzegorz: jest smakowity z pieczonymi ziemniakami, tudzieź piure, pasują do niego wszelkie sałatki - z pomidorów, ogórków, selera. Samkuje również wybornie z buraczkami, szpinakiem czy marchewką z groszkiem]
elżbietka555 [15.09.2006 19:37]



To był hit dzisiejszego obiadu. Pyszne mięsko, chociaż nie wyglądało ciekawie gdy je wkładałam wczoraj w folię. Nie znoszę kminku, ale zrobiłam wszystko wg przepisu (i wcale nie czułam jego smaku). Został mały kawałeczek - będzie na kolację :-)))).
adriannaC [13.08.2006 15:16]



Karczek bardzo smaczny, sprawdzil sie na rodzinnej imprezce, przepis godny powtorzenia!
daglo [5.03.2006 21:13]



Pyszne !!! Zaryzykowałam i zaserwowałam na rodzinny obiad wielkanocny połączony z chrzcinami. Myślałam że zostanie coś na drugi dzień, niestety pół godziny po obiedzie nie było śladu po karczku. Rewelacja. Polecam. Ewa.
ermika [1.05.2005 10:37]



Karczek okazał sie hitem w mojej rodzinie. Wprowadzilam jednak pewne modyfikacje do przepisu, które mogę szczerze wam polecić. Po pierwsze, do marynaty (musztarda z przyprawami) dodaję kieliszeczek czystej wódki. Po drugie, podczas pieczenia mięsko podlewam nie wodą, a jasnym piwkiem (wychodzi ok. 3/4 butelki). No i całosc (jakies 1,5 kg. mieska) piekę 2 godz. aż sie mocno z wierzchu zrumieni, bo tak lubie :)
Pulsacja [5.04.2004 15:43]



Mogę powiedzieć tylko jedno- BOSKIE!!!!! Choć przed zawinięciem w folię wcale nie wyglądało że będzie dobre. Naprawdę polecam na niedzielny obiadek.
mamadwojga [13.09.2003 14:06]




strona główna | zasady korzystania ze strony | kontakt